default_mobilelogo

Tartalom:

  • Faliújság
  • Abu Menas és barátja, Jézus
  • Tábortalálkozó
  • Gyermek szeretetvendégségek
  • Kirándulások
  • Hittanórák
  • A Tiberius dénár
  • Családi istentiszteletek
  • Ifjúság
  • Ifi plusz
  • Énekkar

Van otthon faliújságod?
Ha még nincs, érdemes kitenni egyet. Lehet készíteni, vásárolni, vagy kérni szüleidtől. Lehet az íróasztal fölé tenni - akkor az csak a tiéd, vagy az előszobába - ez mindenkinek szem előtt van a családban. A faliújságra azt rakjuk ki általában, amit nem szabad elfelejteni. Pl., hogy mit kell bevásárolnom aznap, vissza kell vinnem a könyvet a könyvtárba. Vagy emlékeztetem magam arra, hogy ki vagyok, és mi fontos nekem. (Pl. "én Depeche Mode-os vagyok", vagy "nekem fontos Brad Pitt"). Vagy, hogy miben hiszek. Pl. egy bibliai részt írok ki, ami egyszer olyan sokat jelentett nekem, de olykor hajlamos vagyok megfeledkezni róla. Luther Márton azt írta fel magának, hogy mindig a szeme előtt legyen: "Meg vagyok keresztelve." Nekem a számítógépem monitorján, ha elfáradok munka közben, öt perc múlva megjelenik a képernyővédő szövege Ézs. 40, 31-ből: "De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el."
Ebben a levélben időpontokat találsz, amikor számítanak rád a Fasorban. Tûzd ki a faliújságodra a neked szóló oldalakat! Legyen szem előtt egész évben!

Kézdy Péter

 

Vélemények a táborról - válogatás a táborrádió műsorából

Mi lesz az első, amit otthon elmesélsz, amikor hazaértél?
A pólófestés lesz a legelső, aztán jön az agyagozás. (Barna)
Megtanultam métázni és tüzet gyújtani, úgyhogy ezentúl én is tudok a telken tüzet gyújtani, aminek gondolom a papa nagyon fog örülni, hogy le fogom égetni a házat. (Cili)
A sárkányreptetés. Sőt, valószínűleg megpróbálok otthon összeeszkábálni fejből egy sárkányt. Megjegyeztem, hogy kell. Szerintem a gyerekek jól érezték magukat, és ez volt a célunk. (Peti)
A kétnapos bivaktúra nagyon buli volt és tetszett. Olyan kaland volt. (Fruzsi)
Jó volt az egész tábor. (Bence)

Mit kellene jövőre másképpen csinálni? Mi volt, ami nem volt olyan jó?
Jobb volna, ha legközelebb egy tisztáson lennénk, ahol nincs semmi, csak egy kis patak. Nekem az jobban bejött, mint a mostani. (Máté)
Kipróbálnám, milyen vízesésben fürdeni, amit Fruzsiék meséltek. (Cili)
Ne legyen ilyen fűszeres a kaja, pl. a borsófőzelék kicsit tömény volt. (András) Jövőre jó lenne, ha több tej lenne. (Barna) Legyen palacsinta, ne legyen borsófőzelék. (Janó, Vidor)
Jobb lett volna, ha nem mennek el a nagyok, akkor mindenkivel sokkal jobban össze lehetett volna barátkozni. (Viki)
Előző években több volt a nagyok számára a lehetőség, hogy egymást megismerjük, beszélgessünk. (Orsi)
A korosztályok szerinti foglalkozásokat egy kicsit jobban kitalálni. (Peti)
Péter bá egy kicsit sokszor szólt rám, hogy sokat telefonálok. (Viki)

TÁBORTALÁLKOZÓ

Janó és Csongor remek ötlete volt, hogy szeptemberben találkozzanak a táborosok, és különben is legyen több gyermek szeretetvendégség. Ezért szeptember11-én, szombaton 5-kor várunk minden táborost és szüleiket. Lesz diavetítés, fénykép nézegetés (akinek van, hozzon) táborrádió hallgatás, beszélgetés, játék. A kiégetett agyag alkotásokat haza lehet vinni. Hozzatok egy kis sütit, innivalót.

Gyermekalkalmak a Fasorban

  • Családi istentisztelet: Minden hónap első vasárnapján 1/2 10 órakor.
  • Különösen számítunk azokra a fiatalokra, akik nem tudnak heti rendszerességgel gyülekezeti alkalmakra járni.
  • Hittanórák: Alsósoknak kedden 1/4 5-kor, fölsősöknek szerdán 1/4 5-kor. Minden érdeklődőt várunk megbeszélésre, akkor is, ha az időpont nem megfelelő. Lehet változtatni. Szeretnénk, ha senki nem maradna ki a hitoktatásból.
  • Első alkalmak szeptember 14-én, kedden, és 15-én, szerdán. Ebben az évben a kisebbek alapvető bibliai történeteket tanulnak. Akik már régebben tanulnak hittant, a Biblia keletkezéséről tanulhatnak. Kik írták, miért írták, mikor írták, kik és hogyan olvasták a Bibliát?
  • Gyermek szeretetvendégség: 5 éves kortól konfirmációig a szokásos programokkal: tanítás kisebbeknek és nagyobbaknak, süti, sok játék. Szeretnénk minden alkalommal a szülők számára is előadást, beszélgetést tartani meghívott előadókkal. Ebben az évben az eddigi kettő helyett három alkalommal várjuk a gyermekeket (októberben, november végén, februárban és áprilisban). Legközelebb november 21-én, vasárnap du. 1/2 4 órakor találkozunk.
  • Családi kirándulások: Ebben az évben egy tavaszi és egy őszi kirándulást tervezünk. Az őszi október 16-án lesz. Találkozunk 9 órakor a Batthyány téren a HÉV végénél. Az áprilisi kirándulásról a gyülekezeti körlevélben adunk hírt.
  • Konfirmáció: 12 éves kortól, illetve 7. osztályos kortól konfirmációi előkészítőre várjuk a fiatalokat szombatonként 1/2 4- 1/2 6-ig tartjuk. Első alkalom november 6-án. A konfirmáció 2005. húsvétja után lesz.
  • Gyermek karácsony: Dec. 19-én du. 5 órakor tartjuk hagyományos karácsonyi ünnepségünket a gyermekcsoportok közreműködésével. A készülődést a novemberi gyermek szeretetvendégséggel kezdjük.

Ifjúsági alkalmak
Ifjúsági óra: Augusztusban összeültünk 15-en, hogy az előttünk álló félévre menetrendet állítsunk össze, és néhány közös elvet elhatározzunk, amelyekhez majd igyekszünk tartani magunkat. Szombatonként általában a középiskolás korosztályt váruk beszélgetésekkel, filmekkel. Az Ifi plusz vasárnapi előadásai inkább egyetemistáknak, vagy még annál is nagyobbaknak szólnak. De természetesen minden alkalom nyitott, korhatár nincs.
A szombati ifjúsági órák 6-8-ig tartanak. Mindig lesz áhítat, és egy megbeszélésre ajánlott téma, rövid felvezetéssel. Elég szűk a két óra, kérünk, legyetek pontosak, hogy azok is részt tudjanak venni a beszélgetésen, akiknek 8 körül már indulniuk kell. A programtól előfordulhat eltérés, és lehet javaslattal élni, még témákat hozni.

Szeptember
11. Első alkalom Tábortalálkozó, utána első ifi, nyári élmények.
18. Kortárs segítő munka (Király Annamária Bobó)
21. Beszélgetés a környezettudatosságról (Rapp Kata)
26. VASÁRNAP Ifjúsági istentisztelet

Október
2. Beszélgetés a klikkesedésről (Kézdy Péter)
9. Lőrincz Andi titkos témája
16. ŐSZI CSALÁDI KIRÁNDULÁS
23. Az 56-os forradalom
30. Jézus példázatai (Kézdy Péter)
31. VASÁRNAP Ifjúsági istentisztelet

November
6. Film: Woody Alan: Játszd újra Sam
13. A világméretű fogyasztási őrület (Brózik Peti és Vera)
20. Az önmegvalósítás (Halász Endre)
27. Film: A rózsa neve
28. VASÁRNAP Ifjúsági istentisztelet

December
4. Játékdélután, karácsonyi darab megbeszélés
11. Karácsonyi próba
18. Ifikarácsony
19. Gyermekkarácsony 5 órakor

2005. január
9. Film: Picasso kalandjai
15. Ki a más?
22. A bolondok köztünk vannak (Temesvári Dani)
29. Film: Memento (Simó Márti)
30. VASÁRNAP Ifjúsági istentisztelet

 

Abu Menas és barátja, Jézus
Egy egyiptomi kopt kolostorban látható ikonról készült ez a rajz. Egy színes másolatot láthattok a gyülekezeti terem faliújságján, a konfirmandusok és őrangyalaik képei között. Hasonlít rájuk, nem? Abu Menas szerzetest ábrázolja, és Jézust, amint barátságosan átöleli Menas vállát, mint azokon a képeken az őrangyalok.
A sivatagi remeték elvonultak a várostól. Elképzelhetjük, hogy olykor elhagyatva érezték magukat. Amikor ettek egy kis sáskát vagy szőrös olajbogyót, és a homok a foguk között sercegett. Nappal forróság volt, éjjel hideg. Fekvőhelyüket olykor megmászták a bogarak. Néha fárasztotta őket a zarándokok sokasága, akik kilátogattak hozzájuk a pusztába, életük kérdéseivel lelki tanácsért.
És akkor váratlanul átélhették, hogy Jézus átöleli a vállukat, pl. egy régi ismerős képében, mintha azt mondaná: "Gyere öreg barátom, nem vagy elhagyatva, én nem felejtek." Legyetek egymás Jézusai!
Új konfirmandusok és őrangyalaik! Írjátok ki a faliújságotokra egymás nevét és telefonszámát, és keressétek néha egymást!

Ifi plusz
Az Ifi plusz tavaly kifulladt, de nem adjuk föl, idén összeszedettebbek leszünk. Havonta két alkalommal tartjuk, vasárnap este 6-kor.

Szeptember

  1. Beszélgetés az Egy falusi plébános naplója c. filmről (Kun Izabella)

Október

  1. Hogyan hiszünk? (Brózik Péter)
  2. Film: A hitetlen (Völgyesi-Brózik Dorka)

November

  1. Vallás a sci-fi irodalomban (Völgyesi Gábor)
  2. Hankiss Elemér: Emberi kaland (Kun Izabella) vagy Zsidó diákok a Fasori Evangélikus Gimnáziumban (Völgyesi-Brózik Dorka)

December

  1. Környezettudatosságról  Pat Attila Metheny)

Január

  1. Az liturgiai reformról (Gálos Miklós)
  2. Luther és az antiszemitizmus (Kézdy Péter)

Ifjúsági istentiszteletek:
Minden hónap utolsó vasárnapján, este 6 órakor. Szeptember 26-án, az első alkalmon tavaly elkezdett hagyományunk szerint a természet állapotára figyelünk A teremtés ünnepe liturgiával.

Énekkar:
Negyedik évadját kezdi a Fasori Fiatal Öregdiákok Kórusa (FAFÖK). Stabilan 18-an vagyunk már, de reméljük, hogy idén is bővül a létszám. Minden énekelni szerető fiatalt várunk.  Próbák csütörtökön 7 órakor a gyülekezeti teremben. (Damjanich u.) Első alkalom szeptember 23-án.

Ebben az évben három nagy tervünk van.
Ősszel egy mesterkurzus négy alkalommal. Egy karvezető lesz a vendégünk, aki Mendelsohnról tart előadást, betanít egy darabot, amit majd elénekelünk az istentiszteleten.
Tavasszal vár minket trostbergi (Bajorország) testvérgyülekezetünk.
Készülünk 2005. őszére, a gyülekezet centenáriumára.

KONCERT
Mutasd meg a család minden tagjának!
Szeptember 14-én, kedden 6 órakor a Fasori Templomban
Bach, Liszt, Baur, Szelényi István művei
Pannónia Fesztivál Vonósegyüttes
Vezényel: Szelényi László