default_mobilelogo

Tartalom:

 • Áhítat
 • Gyermekek és ifjak oldala
 • Gyülekezeti híreink
 • Ünnepi alkalmaink
 • Keresztelők, esküvők, temetések, konfirmáció 2005-ben

"A hét első napján, korán reggel, napkeltekor elmentek a sírbolthoz és erről beszéltek egymás között: Ki hengeríti el nekünk a követ a sírbolt bejáratáról? Ekkor felnéztek és látták, hogy a kő el van hengerítve. Pedig az igen nagy volt."   (Márk 16,2-4)

Kedves Húsvétot Ünneplő Testvérek!

Gyakran érezzük mi is azt az aggodalmat, amit az asszonyok Jézus sírboltja előtt: ki hengeríti el a követ? A Jézus iránti szeretet és a mély szomorúság vezette őket húsvét hajnalán oda...

Mi azokat a "köveket" érezzük nagynak, amelyek ránk nehezednek: mit hoz a holnap? Mi lesz velem ha beteg leszek? Mi vár rám, ha eljön halálom órája? Mit tegyek, hogy több legyen a szeretet és megértés körülöttem, családomban, gyülekezetemben, nemzetemben? Mit tegyek, hogy borúlátás helyett több legyen szívemben a reménység, Isten iránti bizalom?
Az asszonyok odaérve a sírbolthoz, "felnéztek és látták..." - "Nézzünk fel Jézusra a hit szerzőjére és beteljesítőjére!" (Zsid. 12, 2). Ez a "felnézés" éppen Húsvét ünnepén a legfontosabb! Valami történt, ami túlmutat a természet általunk ismert törvényén, a halál félelmetesnek látszó hatalmán!
Jézus valóban feltámadt! Megjelent tanítványai, asszonyok emmanusiak előtt, nem jelent meg Pilátus, Kajafás, Heródes és a "feszítsd meg!"-et kiáltó tömeg előtt. Ma is csak a hit által találkozhatunk az élő Jézussal. A szívből fakadó őszinte imádságainkban, csendes gondolatainkban, kinyitott Bibliánk mondataiban, istentiszteleteken, a közösségi alkalmakon. Értünk vállalt nehéz szenvedéseinek
láttán és feltámadása után mondott biztató, erőt és reménységet sugárzó szavai hallatán megérezhetjük közelségét, bűnbocsátó szeretetét.
"A kő el van hengerítve! Pedig az igen nagy volt" - Jézus "már nincs sírba zárva, hanem él és uralkodik". Ő maga elhengerítheti a legnehezebb "köveinket", félelmeinket, kishitűségeink terhét a lelkünkről.
Húsvét - a legnagyobb ünnepünk! Jézus feltámadása utat nyitott az Életre. Ezt élhetjük át földi életünk mindennapjaiban, ebben bizakodhatunk szilárd hittel halálunk óráján is!
Isten adjon mindnyájunknak ilyen szilárd, rendíthetetlen hitet!
Áldott húsvéti ünnepet kíván minden kedves fasori testvérünknek.

2006 húsvétján, a gyülekezet vezetősége

 

Készüljünk együtt örömmel a Húsvétra!

Óriás papírmasétojás

Készíts elő: újságpapírt, selyempapírt, lufit, tapétaragasztót, festéket!

 1. Fújd fel a lufit! Kösd el jó szorosan!
 2. Az újságpapírt tépkedd csíkokra!
 3. A tapétaragasztóval bekent csíkokat sorba ragaszd fel a lufira! 3 réteget vigyél fel!
 4. Ha  mindenhol egyenlő réteg van, akkor utolsónak selyempapírcsíkokat ragassz fel!
 5. Hagyd megszáradni (1-2 nap)! Ha megszáradt, durrantsd ki óvatosan a lufit!
 6. Fesd ki hímestojásnak, majd akaszd ki dísznek!

 

Locsolóvers fiúknak

Kivirradt a tavasz ma húsvét napjára,
Új életet öltött ismét föl magára.
Én is e szent napon örömet hirdetek,
Mert Jézus feltámadt! Ezen örvendjetek!

Már régen szokása minden kereszténynek
Örvendeznie e nap ifjúnak és vénnek.
Én is köszöntöm hát ezen szent napunkat,
És hozzá frissítem szép leánykájukat.

Mert hogy mit akarok, már azt is megmondom,
Öntözködni jöttem. Szóm nem is cifrázom.
Frissítő balzsamos víz is van kezembe,
Ez hozta húsvétot emlékezetembe.

Kérem hát alássan e háznak az urát,
Engedje megönteni kedves leánykáját!

 

Gyermek- és ifjúsági oldalak

Barlangászás a Sátorkőpusztai barlangban, 2006. május 20.

 2006. május 20-án a hittanos gyerekek, a konfirmandusok és az ifjúság tagjai barlangászni mennek a Sátorkőpusztai barlangba (Dorog és Esztergom között). A barlang 8 éves kortól járható!
Találkozó: 8 órakor a Nyugati pályaudvaron az esztergomi vonat végénél.
Hozni kell: 1000 Ft-ot, koszolható ruhát, zárt bakancsot vagy csizmát, diákigazolványt, uzsonnát. Sisakot a túravezető biztosít!
Várunk egy izgalmas túrára!

Nomád tábor
2006. július 25-augusztus 1. Mecsek-hegység
Szeretettel hívunk minden iskoláskorú gyermeket, gimnazistát, konfirmandust és ifjúsági tagot, aki szívesen kipróbálná, hogy milyen egy hétig sátorban aludni, bográcsban főzni, patakban fürdeni. Sok játék, vidám hangulat, erdei istentisztelet, gyönyörű természet vár mindenkit!
Jelentkezni és érdeklődni lehet:
Kézdy Péternél: 06-20-824-3566, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Brózik Veránál: 06-20-824-3565, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

GYÜLEKEZETI HÍREK

 • A megválasztott új gyülekezeti lelkész, Aradi György beiktatása - az előzetesen tervezett május 7. helyett - előreláthatóan 2006. június 11-én, Szentháromság vasárnapján lesz
 • A március 19-i gyülekezeti közgyűlés megválasztotta újabb 6 éves ciklusra az új presbitériumot. Megerősítette tisztségében Dr. Gálos Miklós felügyelőt, Maján György jegyzőt és Gálos Miklós kántorunkat. Isten áldása legyen a megválasztottak felelős szolgálatán.
 • Az előttünk álló időben meg kell oldanunk a templomunk főbejáratánál látható Róth Miksa által készített mozaik sérülés miatti felújítását.
 • Az idei konfirmáció időpontja: május 14-én, vasárnap d.e. 11 órai istentisztelet. Előtte május 13-án, szombaton d.u. 5 órakor. lesz a konfirmandusok vizsgája a templomban.
 • Április 22-én, szombaton gyülekezeti buszkirándulást tervezünk Komáromba-Révkomáromba és Esztergomba. Korlátozott számú jelentkezést várunk azoktól, akik szívesen jönnének.
 • Szívből köszönjük eddigi gyülekezetünk életét segítő adományaikat. Kérjük ezt ezután is tegyék meg, ki-ki a maga lehetősége szerint.
 • Május második felében a gyülekezet ifjúsága kirándulásra hívja az ifjú konfirmandusokat és a hittanra járó gyerekeket. Szeretnénk egy szép napot együtt eltölteni barlangászással, sétálással és sok nevetéssel egybekötve.
 • Nyáron ismét lesz nomád tábor, július második felében, ahová szeretettel várjuk az iskolásokat, egyetemistákat és mindenkit, aki szereti a természetet, a kalandot és a jókedvet. Bővebb információ április végén várható.

ÜNNEPI RENDÜNK

2006. április. 9. VIRÁGVASÁRNAP
    d.e. 11 ó. Istentisztelet úrvacsorával                           Lukáts Miklós

NAGYHETI áhítat-sorozat Nikodémus történetéről (Jn. 3):
Április 10. Hétfő 3 ó. gyülekezeti teremben                    Szirmai Zoltán
Április 11. Kedd 3 ó. gyülekezeti teremben                     Szirmai Zoltán
Április 12. Szerda 3 ó. gyülekezeti teremben                   Szirmai Zoltán
Április 13. NAGYCSÜTÖRTÖK
    d.u. 6 ó. Istentisztelet úrvacsorával a templomban      Szirmai Zoltán
Április 14. NAGYPÉNTEK
    d.e. 8 ó. Istentisztelet úrvacsorával                              Muntag Andorné
    d.e. 11 ó. Istentisztelet úrvacsorával                            Szirmai Zoltán
    d.u. 6 ó. Istentisztelet úrvacsorával                              Szirmai Zoltán
Április 15. NAGYSZOMBAT
    d.u. 6 ó. Istentisztelet az ifjúság szolgálatával              Szirmai Zoltán
Április 16. HÚSVÉT VASÁRNAP
    reggel 5 ó. Hajnali feltámadási istentisztelet               Kézdy Péter
    d.e. 1/2 10 ó. Istentisztelet úrvacsorával                      Lukáts Miklós
    d.e. 11 ó. Ünnepi istentisztelet úrvacsorával                Szirmai Zoltán
Április 17. HÚSVÉT HÉTFŐ
    d.e. 11 ó. Istentisztelet úrvacsorával                            Muntag Andorné
Április 23. HÚSVÉT UTÁNI ELSŐ VASÁRNAP
    d.e. 11 ó. Istentisztelet úrvacsorával                            Szirmai Zoltán

 

2005. ÉV NÉPMOZGALMI ADATAINAK RÉSZLETEZÉSE

2005. évben kereszteltük:
Fodor Laura, Szabó Eszter Dorka, Barabás Balázs, Nagy Máté András, Nagy Noémi, N. Szabó Dávid, Darvas Nikolett, Pintér Borbála, Pintér Sára, Kiszely Gyöngyi, Kanizsár Dorottya, Nagy Ádám, Mészáros Petra, Tajtyi Ákos, Varga Gergely, Rácz Ildikó, Horváth Zalán, Fischer Boróka, Vidinszki Vajk, Huszár Dorottya, Kajos Domonkos, Száva Sára, Ancsin Judit, Rezsabek Boglárka, Enyedi Balázs, Putzke Pál, Vidám Attila, Szuromi Gábor, Szuromi Dorka, Kwietkowski Ádám, Pongrácz Máté, Sengler Barbara, Aranyi Fanni, Neubauer Csilla, Füleki Regina, Vörös Franciska, Schwartz Ádám, Granath Elsa, Pophrisztov Lea, Lévai Balázs, Szabó Zsófia, Takács Lili, Zsemlye Katalin, Zsemlye Máté, Keszthelyi Árpád, Keszthelyi Julianna, Tasnádi Áron, Somogyi Benedek, Tichy Dorka, Füri Katalin, Komoly Sámuel, Várnai Laura, Roha Levente, Ballagó Péter, Szafner Tamás, Glázer Gergely.

2005. évben konfirmáltak:
Császár Viktória, Dózsa Tamás, Farkas Gábor, Jirus János, Kósa Zoárd, Nagy Lilla, Nánássy Anita, Páter-Részeg Tünde, Pergel
Alexandra, Pergel Krisztina, Petykó Zsuzsanna, Rácz Henriett, Rácz Ildikó, Végh Viktória, Barabás Balázs, Kiszely Gyöngyi, Ancsin Judit, Szuromi Gábor, Prónai Anett.

2005. évben házasodtak:
Nagy Imre és Kiss Marianna, Barabás Balázs és Lucza Csilla, Tichy József és Szirmai Beatrix, Márkus Zsolt és Urbán Katalin, Mits Ferenc és Herman Zsuzsanna, Földvári Gábor és Helt Andrea, Vajda Kristóf és Kerényi Réka, Blazovits Tamás és Szabó Viktória, Molnár László és Pap Sarolta, Szentpáli Gábor és Hubay Katalin Stumpf László és Nagy Tünde, Vermes György és Szohn Eszter, Marozs Mihály és Kiszely Gyöngyi, Pongrácz György (Jörg) és Sáfrány Éva, Mike Károly és Kristóf Luca, Dr. Szentirmai Péter és Ribiczay Polett, Lindner Ádám és Dr. Fest Ágnes, Gyepessy Ferenc és Szandtner Tilda, Kenyó Péter és Rimóczi Ildikó, Wlasitsh Péter és Bongó Barbara, Závodny Attila és Horváth Zsuzsanna, Soltész Attila és Nagy Gabriella, Shong Lauri és Mohamed Aida, Wenhardt Péter és Rábai Judit, Tadanaj Norbert és Pónya Ildikó, Vajda Márton és Hidas Andrea, Dr. Horváth Ferenc és Dr. Pellion Katinka, Csizmadia Ferenc és Sónyi Edit, Janzó Ádám és Erdélyi Rita, Somodi Zoltán és Zomborka Anikó, Szappanos Tibor és Kanizsár Noémi, Tomcsányi Gábor és Ancsin Judit, Szuromi Gábor és Kovács Krisztina, Balogh Zoltán és Rácz Ildikó, Vidovszky György és Fionan Chinnéide, Bálint Sándor és Dublecz Katalin, Petz Rajmund és Tóth Berta, Szabó Balázs és Fazekas Orsolya.

2005. évben elhunytak:
Matavovszky Béláné (88), Selmeczy Romola (52), Csonka Jánosné (83), Helényi Mihályné (77), Oláh Józsefné (85), Pták Antalné (62), Dr. Báthory Györgyné (90), Briski Lászlóné (64), Mayer Sándorné (84), Fridrik Ilona (95), Keresztes Ágnes (51), Illyés Lajosné (89), Dr. Ambrus Lászlóné (80), Cseh Jánosné (84), Boross Józsefné (78), Gergely János (81), Skolnik Vilmos (89), Bán Béláné (84), Erőss Kálmán (81),  Dénes Károly (57), Pethó János (51), Zsoldos Jánosné (83), Kollár Attiláné (66), Szabados Károly (88), Vida Anna (66), Nagy Imréné (84), Krakó István (73), Csóka Béla (79), Nagy Istvánné (84), Punk Ferencné (93), Hufnagel Henrikné (91), Irtó Gyuláné (76), Stvorecz Jánosné (85), Fritz András (81), Keserű Jánosné (65).