default_mobilelogo

Tartalom:

 • Áhítat
 • Gyülekezeti híreink
 • Gyermekek és ifjak oldala
 • Hívogató
 • Rendszeres alkalmaink
 • Ünnepi alkalmaink

 "Ó, mily szép, ha a testvérek egyetértésben élnek... Csak oda küld az Úr áldást és életet mindenkor." (Zsolt 133,1.3)

Kedves Testvérek, akik a Fasori Gyülekezetünk Nagy Családjához tartoznak!

Karácsony ünnepéhez közeledve örömmel küldjük gyülekezeti levelünket kedves Mindnyájuknak! Ilyenkor érezzük, többen vagyunk, mint egy átlagos vasárnapon templomi istentiszteleteinken. Tudjuk jól, sokan megöregedtek, sokan elköltöztek, sokan nagyon elfoglaltak, mégis ilyenkor megszólíthatjuk Önöket, hírt adhatunk gyülekezetünk életéről, eseményeiről. A mindnyájukat összekötő kapocs maga a templom, a gyülekezet közössége. Isten adott hittestvéreket, szép hagyományokat, küzdelmes, ám mégis reménységekben gazdag jelent és jövőt!
Karácsony Jézus-ünnep és családi ünnep egyszerre. Jézusról, megszületett Megváltónkról és pásztorunkról szeretnénk bizonyságot tenni, ugyanakkor azt a szeretet sugározni, amely Jézusban megjelent, és amely beragyoghatja a Családok otthonát, gyermekek és felnőttek, de az egyedül maradottak gondolatait is.
Fenti zsoltáridézetünkben az egyetértésről és áldásról van szó. A két fogalom szorosan összefügg! Krisztus-hitünk teremthet egyetértést; a feszültségek, idegességek, belső ellentétek legyőzését; a megbékélést és megbocsátást, az egymás iránti szeretet megerősödését. A közösségi érzést, az összefogást, a jó ügyekért való fáradozást. Ahol pedig a krisztusi ajándékok megvalósulnak, oda küld áldást és életet az isten!
Nagy szükségünk van erre az áldásra 2003 karácsonyán egyéni életünkben, családi és gyülekezeti életünkben, evangélikus egyházunkban és magyar hazánkban! Fontos, hogy az áldás ne maradjon csupán ábránd és szép szó, hanem érezhessük mindennapi életünkben, döntéseinkben, munkánkban, reménységeinkben! Isten meghallgatja imádságainkat! Így kívánunk áldott Karácsonyt mindnyájuknak!

2003 karácsonyán gyülekezetünk lelkészei és vezetői

GYÜLEKEZETI HÍREINK

 1. Mindenekelőtt e helyen is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy dec. 21-én de. 11 órai istentiszteletünkön először látogat gyülekezetünkbe a Déli egyházkerület új püspöke, Gáncs Péter. Jöjjünk el, hallgassuk meg főpásztori igehirdetését!
 2. Hosszú előkészület után megtörtént templomunk falainak szigetelése. Ezt a nagy munkát a legmodernebb technológiai eljárással  -falátvágással és hosszú évtizedekre szóló vízzáró réteg beépítésével- sikerült megvalósítanunk. Ezzel templomunkat megóvjuk a további vizesedéstől. Tavasszal fogjuk a levert belső vakolatot és díszítő festést helyreállítani.
 3. Ugyancsak fontos esemény, hogy Angster orgonánk felújítása, bővítése és teljes megtisztítása nagy részben elkészült. A munkálatok teljes befejezése januárban várható, de az ünnepek alatt már megszólalhat az új hangszer.
 4. Gyülekezeti termünket részben kifestettük, és felújítottuk világítását.
 5. Gyülekezetünkben hamarosan lesz internet. Hozzáférhetőségeinket hirdetni fogjuk.
 6. Megkezdtük a jövő évi konfirmáció előkészítését. Jelenleg 13 fiatal vesz részt a tanításban és közösségben.
 7. A felsorolt munkák komoly anyagi áldozatot követeltek. Hálásan fogadunk minden adományt és támogatást.
 8. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az adófizető testvéreink 2004-ben is felajánlhatják adójuk 1-1 %-át. Az első egy százalékot a Magyarországi Evangélikus Egyház 0035 kódszámára, a második 1 %-ot javasoljuk a Fasori Evangélikus Gimnázium Alapítvány számára.
 9. Kérjük, hogy ha látogatást vagy betegúrvacsorát igényelnek, jelezzék hivatalunk telefonján, istentiszteleteink után, vagy hétköznapokon a lelkészi hivatalban.
 10. Azt is kérjük, hogy e-mail címeikről, vagy esetleges címváltozásaikról értesítsenek minket a jobb elérhetőség érdekében.

 

Kedves Gyerekek!
Készüljünk együtt örömmel karácsonyra!

BÁRCSAK RÉGEN...


Az ifjúság receptje: MÉZESKALÁCS
Ezt a süteményt készítettük, illetve díszítettük együtt a gyermek szeretetvendégségen. Emlékeztek?
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1,5 dl langyos méz, 5 dkg margarin, 1-2 kávéskanál szódabikarbóna, fűszerek (0,25 dl rumba áztatva: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs, stb.)
Jól gyúrjátok össze ezeket az alapanyagokat, majd nyújtsátok ki kb. 0,5 cm vastagra. Ezután szaggassatok belőle mindenféle figurát (késsel is formázhattok) és díszítsétek őket dióval, mazsolával, napraforgómaggal, szegfűszeggel, stb. Jó sütést!

Gyermekek és ifjak karácsonyi ünnepélye
December 21-én, vasárnap este 5 órakor a templomban várunk minden gyermeket, szülőket és nagyszülőket és az ifjúságot. Kérjük, pontosan érkezzenek. A közös ünnepléshez aki tud, hozzon magával egy karácsonyi csengőt és az éneket a körlevélből. A gyermekek főpróbája dec. 20-án, szombaton de. 1/2 10 órakor lesz.

Hajtogassunk teástasakból csillagot!
Ha szoktatok otthon teát inni, akkor biztosan találtok olyan tasakot, amiben a filter szokott lenni. Abból most 8 db kell nekünk a csillaghoz.

 1. Vágjátok le a tetejét és a hátát. Csak a legszebb oldala maradjon meg, annak is a széleit körbevághatjátok, hogy szép legyen!
 2. Az ábra szerint hajtsátok meg!
 3. A szélesebb oldalát a középvonalhoz illesztve félig ragasszátok egymásra a 8 elemet!
 4. Kész is van...

Akár a karácsonyfára is akaszthatjátok, akár egy lapra ragasztva üdvözlőlapként is használhatjátok.

 

Hívogató

Ádventi hangverseny
Dec. 14-én este 6 órakor gyülekezetünk énekkara, a Fasori Fiatal Öregdiákok Kórusa ádventi hangversenyt tart templomunkban. Műsoron gregorián, Melchior, Franck, Bach, Reger és Kodály művek.

Gyermekbibliakör
Szeptemberben új hittancsoport indult 5-8 éveseknek vasárnap de. 11-kor az istentisztelet ideje alatt. (Hónap első vasárnapját kivéve, amikor családi istentisztelet van a templomban 1/2 10-kor.) Szándékunk szerint amíg a gyermekekkel játszunk, rajzolunk, bibliai történeteket tanulunk a gyülekezeti teremben, a szülők részt vehetnek az istentiszteleten. Az alkalmakat Brózik Dorka, Brózik Vera, Tóth Kriszti és Kézdy Péter tartja felváltva. Eddig csak 3-4 gyermekkel és szülővel találkoztunk, és volt olyan vasárnap is, amikor senki nem érkezett, de nagyon bízunk benne, hogy kialakul egy összeszokott kis csoport.

Ifjúság szilveszteri kirándulása
December 31-től január 1-ig kétnapos szilvesztert tervezünk Nagybörzsönyben. Lesz egész napos kirándulás, játék, tánc, vacsora, éjféli istentisztelet, beszélgetés. Jelentkezni dec. 21-ig kell Kézdy Péter segédlelkésznél. Pontos tudnivalók a jelentkezéskor.

Koszorúzás
Kemény Lajos esperesre, aki 30 éven át volt gyülekezetünk szeretett lelkésze, emlékezünk koszorúzással halálának 50. évfordulóján, december 14-én du. 1/2 3-kor a Rákoskeresztúri Új Köztemető 59. parcellájában lévő sírjánál. Szeretettel hívunk mindenkit, aki emlékezik volt lelkészünk hosszú szolgálatára.

Káté
Megjelent egy szép kiadású káté, amely evangélikus egyházunk tanítását foglalja össze. Egyházunk célja, hogy a könyv minden evangélikus családba és az egyházunk tanítása után érdeklődők kezébe ingyen eljusson. Kérjük vegyék át a templomban az iratterjesztésnél, vagy a lelkészi hivatalban.

RENDSZERES ALKALMAINK

 • Istentisztelet vasárnap 11 órakor.
 • Családi istentisztelet minden hónap első vasárnapján de. 1/2 10 órakor.
 • Ifjúsági istentisztelet minden hónap utolsó vasárnapján du. 6 órakor.
 • Ifjúsági óra szombaton 6 órakor. Van áhítat, film, pingpong, süti, játék, beszélgetés.
 • "Ifi plusz" vasárnap este 6-kor. Ezen az alkalmon előadásokra és komolyabb beszélgetésekre kerül sor. A témákat az ifjúság tagjai hozzák. Hónap utolsó vasárnapján a templomban vagyunk.
 • Fasori Fiatal-Öregdiákok Kórusa (FAFÖK) csütörtökön 7 órakor (18-28 éveseknek). Várunk minden énekelni szerető fiatalt.
 • Családi kirándulások minden hónap harmadik szombatján. Érdeklődni lehet Kézdy Péter segédlelkésznél.
 • Gyülekezeti bibliaóra szerdán 3 órakor. Idős testvéreinkre tekintettel sötétedés előtti időpontban tartjuk.
 • A "középnemzedék" bibliaórája minden hónap utolsó hétfőjén 6 órakor.
 • Gyülekezeti hitoktatás alsósoknak kedden 1/4 5 órakor, felsősöknek szerdán 1/2 5 órakor.
 • Gyermekbibliakör 5-8 éveseknek vasárnap 11-kor az istentisztelet ideje alatt a gyülekezeti teremben. (Hónap első vasárnapján, 1/2 10-kor a templomban családi istentisztelet.)
 • Konfirmációi oktatás: 12-13 éves kortól szombatonként du. 1/2 4 órakor. Várjuk a gyermekeket nem csak a tanulás, de a barátság és igazán jó közösség lehetőségéért is.

ISTENTISZTELETI ALKALMAINK

Dec. 14. Ádvent 3. vasárnapja
De. 11 ó. Istentisztelet úrvacsorával (Szirmai Zoltán)
Du. 6 ó. A Fasori Fiatal-Öregdiákok hangversenye

Dec. 21. Ádvent 4. vasárnapja
11 ó. Istentisztelet úrvacsorával (Gáncs Péter püspök)
Du. 5 ó. Gyermekek és ifjúság karácsonyi ünnepélye

Dec. 24. Karácsony este
Du. 4 ó. Karácsony esti istentisztelet (Szirmai Zoltán)

Dec. 25. Karácsony első napja
De. 1/2 10 ó. Istentisztelet úrvacsorával (Lukáts Miklós)
De. 11 ó. Ünnepi istentisztelet úrvacsorával (Szirmai Zoltán)
Du. 6 ó. Esti istentisztelet (Kézdy Péter)

Dec. 26. Karácsony második napja
De. 11 ó. Istentisztelet úrvacsorával (Kézdy Péter)
Du. 6 ó. Esti istentisztelet (Kézdy Péter)

Dec. 28. Karácsony utáni vasárnap
De. 11 ó. Istentisztelet úrvacsorával (Szirmai Zoltán)

Dec. 31. Óév este
Du. 6 ó. Istentisztelet úrvacsorával (Szirmai Zoltán)

2003. jan. 1. Újév
De. 11 ó. Istentisztelet úrvacsorával (Szirmai Zoltán)
Du. 6 ó. Esti istentisztelet (Lukáts Miklós)

A körlevelet írták, szerkesztették, sokszorosították, hajtogatták, postázták: Brózik Vera, Fekete Anikó, Fekete Balázs, Fébé Kht., a gyülekezet asszonyai, Kézdy Péter, Szirmai Zoltán, Zwada Ildikó